Підготовка насіння до посіву та основні правила висіву

Автор от .

Посів будь-яких рослин, будь то овочеві культури, квіти або дерева з кущами — складний багатоетапний шлях. В даному випадку дотримання всіх правил відіграє величезну роль. Так як на будь-якому етапі можлива осічка, яка ніколи не приведе насіння до стадії хороших добротних паростків.

Перш ніж приступити до розгляду всіх факторів, садівник повинен розібрати торішні коробки з насінням. Якщо садивного матеріалу недостатньо, то краще докупити його у перевіреного виробника.

Аграрний календар

Як це не смішно звучить, але незважаючи на технічних прогрес, люди дотримуються місячного календаря. Ще древніми людьми було доведено, що існують як сприятливі, так і небажані дні для посіву. Причому для кожної культури існує свій хороший день.

Виходячи з багаторічного досвіду багатьох аграріїв, практично кожен місяць в році є "родючим грунтом" для посіву певних культур:

  • відкривати посівний сезон вдома можна вже з середини грудня по початок березня-перець, баклажани, картопля і середньорослі помідори;
  • ще через пару тижнів приходить час для низькорослих томатів, фізалісу, ранньої звичайної і цвітної капусти, брюссельської та савойської;
  • з приходом середини квітня і аж до початку травня можна зайнятися посівом капусти кольрабі і білокачанної, моркви;
  • остання декада квітня ідеальна для пізніх сортів капусти, цибулі-чорнушки і буряків.

Після того, як посіяне насіння дали сходи, їх можна висаджувати у відкритий грунт. При посадці важливо пам'ятати, що молоді рослини повинні бути досить міцними, а грунт добре прогрітій. Ідеальним місяцем вважається кінець весни — початок літа.

Перераховані вище пункти мають загальний характер і приблизний опис, тому краще всього більш детально почитати про конкретну культуру і зіставити дату посіву з аграрним календарем.

Терміни зберігання насіння

Існує два види матеріалу — покупної і зібраний власноруч. У плані першого варіанту проблем не існує, а стосовно другого — важливо враховувати тривалість періоду зберігання.

Кожна насінина має свій термін, після закінчення якого, на жаль, воно вже непридатне для посадки:

  • кавун, огірок, диня, гарбуз і кабачок — 6-8 років;
  • трохи менше зберігаються бобові, квасолеві, в тому числі кукурудза і горох;
  • близько п'яти років можна зберігати капусту, редис, ріпу, спаржу, бруква і томати;
  • морква, баклажани, цибуля батун і салати - 3-4 роки;
  • всього кілька років можна зберігати петрушку, ріпчасту цибулю, щавель і кріп;
  • селера і пастернак-12 місяців.

Що стосується квіткової тематики, то найтривалішими в плані зберігання є запашний горошок, мак, нагідки, хризантема, петунія і кереопсис — 4-5 років.

Запашний тютюн і плутання пролежать не більше трьох років, а ось астра і вербена всього два роки.

Особливості підготовки насіння до посіву

Існує величезна різниця між покупними або власноруч зібраними насінням. У першому і другому випадку підготовка буде абсолютно різною.

Що стосується купленого варіанту, то в цьому випадку, найчастіше, ніяких додаткових дій робити немає необхідності. Існують Приватні випадки, коли все-таки потрібно провести ряд певних маніпуляцій.

Іноді можна додати стимулятори росту, наприклад, такі як «Епін». Слід змішати всього 7 крапель на склянку води, а потім в отриманому розчині замочити посадковий матеріал.

Також нерідко користуються так званою скарифікація. Цей спосіб складається з легких насічок на зовнішній поверхні. Метод дає можливість прискорити процес пророщування в кілька разів. Зазвичай, подібні маніпуляції потрібні гарбузам і декільком видам трав.

Проводити скарифікацію слід наждачним папером або манікюрними ножицями. Справжня ювелірна робота, яка не повинна зачепити безпосередньо сам паросток.

Ще одним нюансом є температурний режим. Тривалий вплив на насіння в діапазоні 0-5°С вище нуля в результаті призводить до хорошим сходам. Виходячи з цього, насіння можна як висаджувати ще з осені, так і зберігати їх в холодильнику, перемішані з вологим піском, мохом, тирсою або торф'яної кришкою. Таким чином найкраще зберігати деякі ягідні і плодові культури, лікарські рослини, хрін та інші.

Насіння, зібране своїми руками


Що стосовно подібного виду посівного матеріалу, то технологія передпосівної обробки дещо інша. Можна підготувати насіння біологічним або хімічним способом. Перший спосіб володіє наступними перевагами:

  • екологічність;
  • безпека для людського організму;
  • незважаючи на дещо слабку дію засобів, ніж хімічний спосіб, для живих організмів він абсолютно не приносить шкоди.

Більшість аграріїв можуть збунтуватися, мовляв хімічний спосіб обробки тоді виходить шкідливий? Він звичайно має велику концентрованість, а, отже, посилений вплив на людину. Однак все в межах допустимих рамок. Яким же чином обробляти насіння?

Кращими безпечними засобами прийнято вважати «Фітоспорін-М», «Триходермін» і «Фітоцид». Досить замочити насіння всього на дві години в розчині, і вони дадуть Прекрасні Сходи. Капусті необхідно всього 30 хвилин.

Серед хімічних засобів можна виділити «Престиж», «Селест Топ», «Антихрущ» і «Максим». Дані кошти підходять для замочування кореневої системи. 

Після того, як розсада або насіння пройшли попередню підготовку, можна сміливо починати процес посадки.

Найдієвіші способи висівання

Скільки в світі різних рослин, стільки і способів посіву. Одні насіння краще сіяти, інші — готувати для розсади, треті — заглиблювати, а четверті — залишати на поверхні. Подібний список можна продовжувати ще дуже довго.

Серед безлічі варіантів слід виділити всього три:

  • посів сухого насіння відрізняється більш тривалим часом на проростання, але деякі культури можна висаджувати тільки подібним чином;
  • вологе насіння, які намочені в спеціальних активаторах, дають гарантію більш швидкої «реакції»;
  • самий стрімкий результат можна дочекатися тільки від заздалегідь пророслого насіння.

Виходячи з перерахованого вище можна зробити досить помилковий висновок, що все насіння краще замочувати. Це зовсім не так. На жаль, далеко не кожній культурі підходить даний спосіб підготовки.

Наприклад, замочування ідеально позначиться на моркві і петрушці. Саме дані культури краще готувати подібним способом, так як проростання їх відноситься до повільних. Також допускається намочування щодо бобових, цибулі та буряка.

Всі інші овочеві рослини замочувати у великій кількості вологи настійно не рекомендується. Це призведе не до швидкого зростання, а, навпаки, до загнивання.

Для тих, хто віддає перевагу суху посадку, можна придбати моркву на спеціальних стрічках. Подібний варіант досить зручний, так як не вимагає прорядки.

Рідкий посів

Агроному, вирішив отримати неймовірно пишним урожай моркви, кропу, цибулі або петрушки, краще скористатися наведеним нижче способом. Метод полягає в наступному:

  • насіння перемішуються з рідкою основою;
  • рідина заливається в заздалегідь підготовлені лунки;
  • засипати лунки невеликою кількістю землі;
  • завершальним етапом служить очікування сходів, які не змусять себе чекати.

За основу краще брати картопляний крохмаль власного приготування. Харчовий розчин готується приблизно за добу до передбачуваної дати посіву. Отриманий клейстер здатний не тільки міцно утримати насіння, але і підняти їх до поверхні. Картопляний крохмаль зіграє добру службу тільки в тому випадку, якщо він буде мати вигляд однорідної маси без грудочок.

Правильний посів дрібного насіння

Існують такі рослини, які досить складно вирощувати в побутових умовах. Насіння, як і самі молоді сходи, схильні до різних грибкових хвороб. Подібні представники зазвичай дають занадто погані сходи. Щоб змінити ситуацію в позитивну сторону, слід знати кілька секретів:

  • грунт для посадки змішують з «Триходермин», який здатний захистити свіжі посіви від атак шкідливих мікроорганізмів;
  • насіння не заглиблюють, а залишають на поверхні;
  • після посадки необхідно зволожити землю, але тільки за допомогою спеціального розпилювача;
  • після цього надіти на ящик поліетиленовий пакет, поставити в тепле місце і залишити в такому вигляді до проростання;
  • потім пакет знімається, а молоді сходи обробляються «Різопланом».
  • Подібна схема дає можливість отримати максимально позитивний результат без особливих фінансових затрат.

Нюанси висадки бахчі і пасльонових

Можна висадити як відразу в грунт, так і попередньо використовуючи тирсу. Так як коренева система даних представників досить слабка, у відкритому грунті їй складно прижитися. Для тих, хто бажає отримати велику кількість арбузов, перцю і баклажанів на своїй дачній ділянці, треба для початку висадити насіння в тирсу на відстані 2 см один від одного. Контейнери необхідно поставити в тепле місце з температурним режимом в + 25-30°C.

Після перших сходів можна додати шар біогумусу і знизити температуру до + 18-26°C в денний час і + 14-16°C в нічний.

Потім можна зняти пакети з посадочних контейнерів і тримати паростки по 12 годин під лампами денного світла.

Після появи перших листочків розсада готова до пікірування.

Основні правила гарного врожаю


У тому разі, якщо насіння було придбано у перевіреного виробника, існує ще ряд додаткових причин, які впливають на проростання.

До таких факторів можна віднести наступні:

Різні культури мають свій час для посіву. Наприклад, існують представники, які повинні бути опущені в грунт виключно в першій половині березня. Якщо зробити посів раніше або пізніше, тоді очікуваного результату скоріше за все не варто і очікувати.

Обов'язковий захист від пересихання. Існує ряд культур, наприклад, такі як морква і петрушка, які складні в плані густого сходів. Щоб на поверхні не виникла скоринка, можна закривати контейнери плівками. Подібна маніпуляція дає парниковий ефект.

Плівка здатна захистити і від заморозків. Якщо мова йде про висаджуванні у відкритий грунт, тоді слід також накривати місце посадки спеціальною плівкою. Між матеріалом і поверхнею утворюється парниковий ефект зі сприятливою температурою.

Не потрібно занадто сильно заглиблювати насіння. Слабкі і молоді паростки просто не зможуть дістатися до поверхні землі. Завантажувати насіння слід не більше, ніж на товщину посівного матеріалу, помножену на три. Що ж стосується занадто дрібних насіння, то їх найкраще висівати прямо на поверхні без заглиблення.

Невідповідність температурного режиму. Дуже холодний і вже тим більше промерзлий грунт явно не сприятиме швидкому проростанню. Більш того, насіння так і не здадуться. Оптимальною температурою прийнято вважати + 21°C, теплолюбним можна збільшити до + 30°C.

Занадто рясне кількість вологи або ж її недолік. Вологість грунту має першорядне значення. Земля не повинна бути схожа на пісок, але і прилипання шматками також не допустимо. Ця повинен бути розсипчастий, але при цьому вологий грунт.

Занадто сильне захоплення попередньою обробкою. Дану методику краще залишити для тих насіння, в яких є обґрунтовані сумніви. Навіть при необхідності використовувати різноманітні стимулятори росту, не слід ними занадто захоплюватися. Подібний фанатизм може призвести до абсолютно зворотного ефекту. Паростки можуть здатися значно пізніше, а ті, що і змогли прорватися крізь товщу землі, будуть слабкими і практично млявими. У гіршому випадку навіть найякісніше насіння можуть не зійти.

Використовуючи перераховані вище підказки, можна домогтися прекрасних результатів навіть при слабкому посадковому матеріалі.

Терміни сходів

Серед всіх нюансів можна виділити самий останній-необхідний період для сходів. Кожна рослина має свій темп росту, тому виходити необхідно від посадженої культури.

Наприклад, не слід чекати сходи цибулі-порею через 7 днів, якщо термін його настає тільки через 12 з моменту посадки. Однак ці дані також вельми відносні, адже вони показують кількість з урахуванням ідеальних умов під час посадки, а також після неї.

Середня кількість більшості культур варіюється в межах тижня. Деяким, наприклад, такі як селеру або петрушці необхідно два тижні.

Рекомендується перед посівом уточнити у продавця терміни сходів, щоб розуміти, коли слід бити тривогу і повторити посів нового насіння.

Последнее обновление: Июл 02, 2019

Похожие статьи

Рекомендованные продукты